Delo

Počinjući ovu stranu pitao sam se šta bi prema opšte prihvaćenim društvenim normama, (moralnim normama),  to bilo «delo», i kada čovek otpočinje sa delima. Ne mogu za sada drugačije, do da se izrazim jezikom diplomata: “Delo je multilateralno korisna stvar po čemu čovek postaje prepoznatljiv”, a vreme kada će čovek početi sa delima je jako rastegljiva stvar isto kao i delo. Moje delo, može se reći, započinje sa zapošljenjem a vezano je uglavnom za rudarstvo i rudarenje u Majdanpeku i okolini. Neizmerno sam zahvalan tadašnjem upravniku Površunskog kopa Kosti Prstiću što me primio na posao i Nešić Milanu koji  me je uputio u mnoge stvari i sa kojim sam odradio velike poslove za rudnik.

Te davne 1977. godine, sa koferom iznošenog veša i punog “fiće” udžbenika i literature iz oblasti rudarstva, u vreme kada su stručnjaci lako dolazili do posla, učini mi otac uslugu i doveze u ovo rudarsko naselje gde sam zatekao miroljubive starosedeoce i ljude dobre volje sa svih strana i svih vera koji se ovde nadjoše svi sa jednim ciljem da sebi izgrade bolje sutra, podignu decu i mirno odavde odu u zasluženu penziju.

Kofer i veš pojede zub vremena, a literaturu i očevog “fiću” čuvam za uspomenu unucima.  Literaturu, možda će je i oni koristiti. “Fiću”, po želji oca sam zadršao, da mu se njime igraju praunuci, “da znaju da im je pradeda bio šofer”.

Kad ono prvog dana nogom stupih u krug rudnika, postojao je samo površinski kop J. revir a bušena je prva minska serija za etažu 335 (prva etaža ispod nivoa reke Mali Pek), Površinski kop Severni revir nije još bio započet, samo je bio uradjen pristupni put do Severnog revira a rudnik zlata Čoka Marin je otvoren puno godina kasnije.

Prvi rudnički transportni put za S. revir je bio moj prvi radni zadatak koji sam uspešno obavio.

Gde god da odem u eksploataciono polje Južnog ili Severnog revira RBM-a ili pak odem na Rudnik zlata Čoka Marin   svuda vidim svoje delo i doprinos. Setim se svakog detalja, svakog radiliša, svake etaže, svakog puta, svake raskrsnice, svake novoprispele mašine i tehnologije, setim se ljudi koji ovo uradiše i pomenem ih po dobrome.

Nije mi namera da se hvalim svojim velikim doprinosom, želim samo da budućem pokoljenju pokažem jedno vreme, da kažem “ovako je bilo”, što reče stariji kolega Zoran Popović “Samo da se ne zaboravi” Nadam se da će mladji kolege u mom delu naći svako po nešto za sebe.

.

.
.

PROJEKTI, STUDIJE, ELABORATI, SAGLEDAVANJA

N a p o m e n a: Svi projekti, projektna dokumentacija i radovi se mogu videti u Rudarskoj pripremi Površinskog kopa Rudnika bakra Majdanpek. Većina projektne dokumentacije se sastoji iz dve knjige: Knjige teksta i knjige grafičke dokumentacije. Vi se ovde možete upoznati samo sa tekstom. Jako mi je žao što za sad, iz tehničkih razloga, nisam u mogućnosti da na sajtu stavim i knjige grafičke dokumentacije.

.

Ukratko o Rudniku bakra Majdanpek:

Opis tehnološkog procesa u RBM-u:

Osnovne karakteristike mehanizacije Površinskog kopa RBM-a:

Proizvodnja u Rudniku bakra Majdanpek od otvaranja rudnika do kraja 2010. godine:

.

1. UPROšćENI RUDARSKI PROJEKAT ZA SANIRANJE KLIZIšTA NA POVRšINSKOM KOPU RBM-a (Radjen 1982. god. Glavni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud. Za sada tekst ne postoji u elektronskoj formi.)

2. UPROŠĆENI RUDARSKI PROJEKAT ZA SANIRANJE KLIZIŠTA NA POVRŠINSKOM KOPU RBM-a (Radjen 1986. god. Glavni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud. Za sada tekst ne postoji u elektronskoj formi.)

3. DOPUNSKI RUDARSKI PROJEKAT PROŠIRENJA PRVE FAZE TRANSPORTNOG SISTEMA III (Radjen 1993. GOD. Glavni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.)

4. DOPUNSKI RUDARSKI PROJEKAT ZA IZGRADNJU TRANSPORTNOG SISTEMA IV (Radjen 1993. god. Odgovorni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.)

5. IDEJNI RUDARSKI PROJEKAT POVRŠINSKE EKSPLOATACIJE DELA LEŽIŠTA “ČOKA MARIN-1” (Radjen 1994. god. Glavni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.)

6. UPROŠĆENI RUDARSKI PROJEKAT EKSPLOATACIJE POLIMETALIČNE RUDE NA SEVERNOM REVIRU (Radjen 1995. god. Odgovorni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.)

7. DUGOROČNI PROJEKAT RAZVOJA POVRŠINSKOG KOPA SEVERNI REVIR (Radjen 1998. god. – nije dovršen. Odgovorni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.)

8. DOPUNSKI RUDARSKI PROJEKAT OTKOPAVANJA RUDE NA JUŽNOM REVIRU DDD RUDNIKA BAKRA MAJDANPEK U ZONI HAC-a ISPOD NIVOA +158m (Radjen 1999. god. Odgovorni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.)

9. DOPUNSKI RUDARSKI PROJEKAT ZA RAD NA JUŽNOM REVIRU DDD RUDNIKA BAKRA MAJDANPEK ZA ZAHVAT ISTOK-INVESTICIONA RASKRIVKA ZA 2000. GODINU (Radjen 2000. god. Odgovorni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.)

10. DOPUNSKI RUDARSKI PROJEKAT OTKOPAVANJA RUDE NA JUŽNOM REVIRU DOO RBM-a U ZONI REKE MALI PEK (Projekat u izradi. Odgovorni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.)

11. DUGOROČNI PROGRAM EKSPLOATACIJE LEŽIšTA RUDE BAKRA DOO
RUDNIKA BAKRA MAJDANPEK (Projekat radjen 2003. godine – nedovršen Odgovorni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.)

12. IZVODJAČKI PROJEKAT ZA IZMEŠTANJE KORITA REKE MALI PEK NA RADILIšTU MALI PEK – 2 (Projekat uradjen 2005. god. Odgovorni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.) 13. IZVODJAČKI PROJEKAT ZA IZMEŠTANJE KORITA REKE MALI PEK U ZAHVATU ANDEZITSKI PRST (Projekat uradjen 2005. god. Odgovorni projektant Jovanović Dragoljub, dipl.ing.rud.)

14. PROJEKAT ODVODNJAVANJA SEVERNOG REVIRA RUDNIKA BAKRA MAJDANPEK

15. DINAMIKA IZVODJENJA RUDARSKO, GRADJEVINSKO, ZEMLJANIH RADOVA ZA IZGRADNJU TRANSPORTNOG SISTEMA IV

16. UPROŠCENI RUDARSKI PROJEKAT OTKOPAVANJA LIMONITA NA SEVERNOM REVIRU  (Radjen 1995. god.) 

17. ELABORAT OTKOPAVANJA LIMONITA NA SEVERNOM REVIRU RBM-a  NA Et. – 515   (Radjen aprila 1995. god.)  

18. RAZVOJ POVRŠINSKOG KOPA J. REVIR RUDNIKA BAKRA MAJDANPEK DO 1992. GODINE:

19. STUDIJA RESTRUKTUIRANJA RUDNIKA BAKRA MAJDANPEK

20. PROIZVODNJA U RUDNIKU BAKRA MAJDANPEK OD OTVARANJA RUDNIKA      DO KRAJA 2010. GODINE:

.

Od 1982. pa do 2007. god. učestvovao sam u donošenju strategije razvoja RBM-a i izradi skoro svih dugoročnih, kratkoročnih, godišnjih i mesečnih planova i analiza i izradi godišnjih planova i izveštaja za Republičku rudarsku inspekciju i razna uputstva za rad iz svih oblasti površinske eksploatacije.

.

UPUTSTVA ZA RAD NA POVRŠINSKIM KOPOVIMA RBM-a:

1. UPUTSTVO ZA RAD NA JUŽNOM REVIRU DDD RUDNIKA BAKRA MAJDANPEK ZA ZAHVAT ISTOK-INVESTICIONA RASKRIVKA ZA 2000. GODINU:

2.  UPUTSTVO ZA RAD NA JUŽNOM REVIRU U ZONI REKE MALI PEK ZA ETAŽU 185:

3. UPUTSTVO ZA RAD NA JUŽNOM REVIRU U ZONI HAC-a ISPOD NIVOA +170m

4. UPUTSTVO ZA RAD NA SEVERNOM REVIRU ZA VISINU ETAŽA OD 15 METARA

5. UPUTSTVO ZA RAD NA ODVODNJAVANJU ZA SEVERNI REVIR RBM-a

6. UPUTSTVO ZA RAD NA JUŽNOM REVIRU U ZONI REKE MALI PEK

7. TEHNIČKE KARAKTERISTIKE MEHANIZACIJE NA POVRŠINSKIM KOPOVIMA
RUDNIKA BAKRA MAJDANPEK

8. UPUTSTVO ZA RAD NA BUŠENJU

9. UPUTSTVO ZA RAD SA UTOVARIVAČEM LeTourneau – Marathon

10. UPUTSTVO ZA RAD NA TRANSPORTU 

11. UPUTSTVO ZA RAD NA RUDARSKOM ODRŽAVANJU KOPA

12. UPUTSTVO ZA RAD NA ODLAGALIŠTIMA JALOVINE

13. UPUTSTVO ZA RAD NA TRANSPORTNOM SISTEMU – 4 SA UPUTSTVOM ZA ODLAGANJE JALOVINE

14. UPUTSTVO ZA RAD NA ODLAGALIŠTIMA JALOVINE SA ODLAGAČEM

15. UPUTSTVO ZA RAD NA ODLAGALIŠTU JALOVINE SA ODLAGAČEM – ODLAGALIŠTE SEVERNI REVIR

16. UPUTSTVO ZA RAD NA ODLAGALIŠTU JALOVINE SA ODLAGAČEM – ODLAGALIŠTE MALI UJEVAC 

17. UPUTSTVO ZA RAD NA UTOVARU

 

.
RADOVI IZ RAZNIH OBLASTI:

.
1. IZVEŠTAJ VLADI REPUBLIKE SRBIJE O STANJU U RBM-u POSLE 05. OKTOBRA 2000. GOD.

N a p o m e n a: Svi projekti, projektna dokumentacija i radovi se mogu videti u Rudarskoj pripremi Površinskog kopa Rudnika bakra Majdanpek.

Sećajući se mog velikog prijatelja i kolege po struci, od nedavno blaženopočivšeg Žarka Nikića iz Vankuvera prilažem svetske cene bakra od 1901. pa do 2010. godine  koje sam kao poklon dobio od njega:

.

INOVACIJE  I  UNAPREDJENJA:

1. NOVI NAČIN MINIRANJA ZA ZAVRŠNE KOSINE NA POVRŠINSKIM KOPOVIMA RUDNIKA BAKRA MAJDANPEK

2. NOVI NAČIN MINIRANJA ZA RAZNORODNE, BLOKOVITE I ISPUCALE  SREDINE NA POVRŠINSKIM KOPOVIMA RUDNIKA BAKRA MAJDANPEK 

.

PRONALASCI I OTKRIĆA:

1. OTKRIĆE KAMENOG BATA NA LOKACIJI PRAURIJA:  

2. OTKRIĆE KAMENOG TUČKA NA LOKACIJI SEVERNOG REVIRA:

3. OTKRIĆE KREMEN-KAMENA ZA PUŠKU KREMENJAČU:

4. OTKRIĆE RUDNIKA ZLATA NA KOVEJU:

.

.

ISKUSTVA  IZ  ŽIVOTA  –  OD SVEGA PO NEŠTO:

MEDICINA:   Medicina pri ruci knjiga   

PRIČE ZA STARCE I DECU:  Eto tako sa godinama dodje nešto čoveku pa krene. Počne da se bavi  nečim što mu u mladosti nikad nebi palo na pamet:  Počeo sam da pišem priče, priče iz seoskog života,   PRIČE ZA STARCE I DECU  –  original d>>>  Prevod

Priče iz Majdanpeka:    PRIČE IZ MAJDANPEK  –  knjiga .  

Deda Vlada na Solunskom frontu:    .Milosrdna sestra prevod


4 responses

10 03 2008
Davor

Vrlo interasantno i za svaku pohvalu. Sumarizovani opus ucinjenog, kako ga ja dozivljavam, prikazan u svrhu obelezja, vodilje i svedocenja o proslom vremenu iz licne perspektive je nesto sto svakako moze najvise da pogodi nas koji cemo zauvek nositi oziljak majdanpeckog bivstvovanja.
Ipak, mozda to nece svako doziveti na taj nacin, no to ostaje na svakom posetiocu da razluci.
Veliki pozdrav.

13 03 2008
Nenad Pasko

Otkrice kamenog bata je vrlo interesantno. Svaka cast.

5 04 2008
Simke

za gospodina Jovanovica pitanje:
ako je dubina povrsinske eksploatacije uglja od 50 do 100 metara, koja je naj manja dozvoljena udaljenost privrednih objekata od ivice kopa ? ako se vec zna da su rucevi ( klizista )neminovni i to u mnogo slucajeva se ponavljaju. jedan od vecih ruceva (klizista) koji se dogodio devedesetih godina je u u duzini od oko 500 metara i duze a dubina od 150 do 200 metara.

25 02 2010
Ivan Lovrić

Pozdrav Bivšem Upravniku.Svaka čast za stranicu.Toliko informacija,virtualna šetnja rudnikom…

Leave a comment